Home2

Bericht lus

Gezocht: slagwerker, bassisten en koperblazers

Heel graag vullen we het tekort aan een vaste slagwerker weer aan en ook hebben we ruimte voor bassisten en koperblazers. Woon je in (de buurt van) Utrecht en zoek je een gezellig en ambitieus orkest, kom dan kennismaken. We repeteren in de Jeruelkerk (Overvecht), Ivoordreef 2 op de woensdagavonden van 19.45- 22.15 uur.

van Aria tot Ballade

Om het 30-jarige bestaan te vieren kwam het Orkest van Utrecht met het bijzondere project “Van Aria tot Ballade”. Binnen dit project werd een oproep gedaan om de beste zangers en zangeressen te werven uit de regio Utrecht. Na een serie audities en selectie vonden een reeks gezamenlijke repetities plaats. Vóór de pauze bestond het concert uit klassieke stukken, waaronder beroemde aria’s uit opera’s van o.a. Verdi, Rossini, Puccini, Berlioz. Na de pauze werd meer lichtere muziek uitgevoerd, waaronder delen uit musicals als Les Miserables en een optreden met band. De concerten vonden plaats ‘s avonds op 23 november 2024 in de Sionskerk in Zeist en zondagmiddag in de Tuindorpkerk in Utrecht. 

Verborgen schatten

Op 13 en 14 april bracht het Orkest van Utrecht een aantal mooie maar weinig gespeelde werken van Kodály, Dvořák en von Weber (door de dirigent getypeerd als “vergeten groente”), waaronder het concert voor orkest van Kodály en de 6e symfonie van Dvorak die sterk gebaseerd zijn op volksmelodieën uit Tsjechië en Hongarije. Daarnaast speelde het orkest het meer klassieke concert van von Weber uit 1811, één van de zeldzame concerten voor fagot, met soloist Simon Vandenbroecke (fagottist bij het Residentieorkest).

Romantiek in drievoud

In het herfstconcert van het Orkest van Utrecht werden drie prachtige werken uit het laat-romantische repertoire uitgevoerd. Eerst was daar het symfonische gedicht “Totenfeier” van Gustav Mahler, een treurmars. Dit werd gevolgd door de “Vier Letzte Lieder” met soliste Kris Ng. Na de pauze bracht het orkest een ode aan de rivier de Rijn met de Derde Symfonie van Max Bruch.

Rhythms of the world

Het concert in april 2023 was een daverend succes met enthousiaste reacties van publiek en deelnemers van de verschillende muziekgroepen. Er werd een verrassend en ambitieus programma uitgevoerd met ditmaal geen grote klassieke of romantische orkestwerken, maareen interessante serie ritmisch uitdagende stukken uit alle windstreken.

Het programma kwam tot stand in samenwerking met Dekoor Close Harmony, Afrikaanse dans studio LionPaw en percussiegroep Moribayassa. Het programma bestond uit muziek, zang en dans van over de hele wereld met ritmes en melodieën uit Japan, Centraal Azië, Bulgarije, Midden-Oosten, Ierland, Amerika en Afrika.

Naast optredens door elk van de partners afzonderlijk werden er ook gezamenlijke werken ten gehore worden gebracht, zoals gospel liederen door koor en orkest. Na de pauze stond het optreden in het teken van Afrikaanse muziek, met o.a. de African Symphony door Moribayassa, Studio LionPaw en het orkest. Al met al een bijzonder concert dat we niet snel zullen vergeten. 

Sjostakovitsj5

Om te vieren dat Michiel van Vliet 10 jaar dirigent is bij het Orkest van Utrecht voerden we op 19 en 20 november 2022 een mooi en ambitieus programma uit met naast de monumentale 5e symfonie van Dimitri Sjostakovitsj de Rhapsody in Blue van George Gershwin, het Marimba Concert van Yagisawa met Michiel van Vliet op marimba en ten slotte zijn speciaal geschreven Compositie nr. 5 getiteld “From the heart” waarbij Michiel zich door de verschillende componisten uit dit programma en door de komst van zijn (inmiddels geboren) dochter heeft laten inspireren.

Romantiek ten top


Op 21 en 22 mei speelde het Orkest van Utrecht twee zeer bekende en geliefde romantische werken, het pianoconcert no. 2 van Sergej Rachmaninov met Ruben Plazier als solist en de derde symfonie (“Rheinische”) van Robert Schumann.

Kinderconcert Pinokkio

Op 13 maart 2022 werd de muziektheater voorstelling “Pinokkio” opgevoerd door het Orkest van Utrecht en het Jeugdorkest Leidsche Rijn. In dit bekende verhaal maakt de speelgoedmaker Gepetto een houten pop die tot leven komt: Pinokkio. Het is een eigenwijze pop, die dolgraag een echte jongen wil zijn en daarbij door schade en schande wijzer wordt. En zijn neus wordt langer als hij liegt… Verteller Paul Klarenbeek, het Orkest van Utrecht en het Jeugdorkest Leidsche Rijn, onder leiding van dirigent Michiel van Vliet, namen de toehoorders mee in het verhaal van Pinokkio met prachtige muziek van o.a. Bartók en Liadov.

Opname van De Schilderijententoonstelling

Vanaf 28 december is de ‘LiveStream’ van “De Schilderijententoonstelling” te zien. Deze film is via deze link te bekijken: “YouTube FILM”. Veel kijk en luisterplezier!

Dit is de registratie van een opname van het Orkest van Utrecht van de Schilderijententoonstelling van Moessorgski. Deze livestream wordt opgedragen aan onze vorig jaar overleden voorzitter en cellist Theo Klarenbeek. Het werd als concert in het bijzijn van een klein publiek op 21 november 2021 opgenomen. Ook de opnames van het Jeugdorkest Leidsche Rijn en het duo Lineke Lever en Oihana Aristizabal Puga (piano & cello) zullen binnenkort hier te zien zijn.

De muziek wordt visueel ondersteund met schilderijen van de Academiegroep “Het Lichtruim” geïnspireerd op de muziek.

In memoriam Theo Klarenbeek, voorzitter Orkest van Utrecht

Theo

De dood komt soms als een dief in de nacht. Dat gold zeker voor Theo, onze trotse en tegelijk bescheiden voorzitter. Theo maakte zoals geregeld een fietstocht met zijn vrouw; nietsvermoedend van het plotselinge einde. Ineens was Theo niet meer. Het is niet te bevatten, de klap komt hard aan, zeker ook in ons orkest, waar hij als voorzitter een spilfunctie vervulde.

Sinds de corona was Theo niet fysiek meer aanwezig bij de (halve) strijkersrepetities, omdat hij - behorend tot de risicogroep - voorzichtig wilde zijn, zich spaarde voor de tijd na corona. Hij vond dat moeilijk, want samenspelen was erg belangrijk voor hem. Ondertussen bleef hij wel actief meedenken hoe de leden die wél naar orkest gingen, daarbij zo goed mogelijk ondersteund konden worden. We missen hem erg, maar we gaan door!