Het orkest

Het Orkest van Utrecht is een symfonieorkest bestaande uit zo’n 50 enthousiaste en gevorderde amateurmusici met de ambitie in een prettige sfeer op hoog niveau te musiceren. Het orkest is opgericht in 1993 en bestaat uit musici uit de stad Utrecht en omliggende gemeenten. Sinds 2012 staat het orkest onder leiding van Michiel van Vliet. 

Jaarlijks geeft het Orkest een aantal concerten, variërend van symfonische programma’s rondom een thema (filmmuziek, wijnconcert, Amerika), één (of meerdere) componisten en familie/kinderconcerten. De kinderconcerten in de kerstvakantie in Utrecht Leidsche Rijn zijn inmiddels een traditie, met opvoeringen van sprookjes en vertellingen met muziek ondersteund.

Sprookje: “Wat niemand weet…”

Samen muziek maken is fantastisch en het Orkest van Utrecht wil dit graag uitdragen aan haar vaste luisteraars als ook aan minder regelmatige concertgangers en kinderen.

In 2018 voerde het orkest het project ‘de geschiedenis van de Filmmuziek’ uit via filmfragmenten met live begeleiding door het orkest. In 2016 organiseerde het orkest de verkiezing van De Beste Dirigent van Utrecht in een Maestro project. 2019 was een extra bijzonder jaar, waarin het orkest drie lustrumconcerten gaf ter ere van haar 25 jarig bestaan.

Iedere paar jaar gaat het orkest op reis. In april 2017 is het Orkest van Utrecht op orkestreis geweest naar Salamanca voor een week met fantastische concerten, toeristische uitjes, lekker eten en drinken en uitgaan.

Concert in het Casino, Salamanca

2020 beloofde weer een erg muzikaal interessant jaar te worden. Begin maart trad het orkest op tijdens het internationaal comedy festival in Vredenburg. Maar de week erna volgde de lockdown agv de wereldwijde pandemie en kwam het hele orkest ‘on hold’ te staan, hoewel online nog diverse workshops georganiseerd werden. Eind 2021 kon eindelijk de Schilderijententoonstelling van Moessorgsky opgevoerd worden, waarbij schilderijen gebaseerd op de muziek het concert omlijsten.