Het Orkest

Het Orkest van Utrecht is een symfonieorkest bestaande uit ruim 40 enthousiaste en gevorderde amateurmusici met de ambitie op hoog niveau te musiceren. Het orkest is opgericht in 1993 en bestaat uit musici uit de stad Utrecht en omliggende gemeenten. Sinds 2012 staat het orkest onder leiding van Michiel van Vliet.

Jaarlijks geeft het Orkest een aantal concerten, variërend van symfonische programma’s rondom een thema (filmmuziek, wijnconcert, Amerika), één (of meerdere) componisten (Dvorák) en familie/kinderconcerten. De kinderconcerten in de kerstvakantie in Utrecht Leidsche Rijn zijn inmiddels een traditie. Voor in totaal zo'n 500 kinderen, ouders en grootouders worden opvoeringen van sprookjes en vertellingen met muziek ondersteund. Na afloop van het concert kunnen de kinderen ook zelf de muziekinstrumenten bespelen.

Samen muziek maken is fantastisch en het Orkest van Utrecht wil dit graag uitdragen aan haar vaste luisteraars als ook aan minder regelmatige concertgangers en kinderen. Het Orkest van Orkest draagt op die manier bij aan de ontwikkeling en verrijking van de cultuur in Utrecht en is dan ook een graag geziene gast bij Utrechtse stadsevenementen. Begin 2018 speelde het orkest beroemde filmmuziek, de Geschiedenis van de Filmmuziek werd verteld aan de hand van filmfragmenten met live begeleiding door het orkest. In 2016 organiseerde het orkest de verkiezing van De Beste Dirigent van Utrecht. Ook speelde het orkest tijdens een herdenkingsconcert voor de Nederlandse componist Oscar van Hemel (2017), het Nieuwjaarsconcert van de stad Utrecht (2014), het Bevrijdingsfestival (2015) en in de zomer van 2018 tijdens het Campusfestival in Utrecht Leidsche Rijn. Iedere paar jaar gaat het orkest op reis. In april 2017 is het Orkest van Utrecht op orkestreis geweest naar Salamanca voor een week met fantastische concerten, toeristische uitjes, lekker eten en drinken en uitgaan. In 2013 ging het orkest op lustrumreis naar Boedapest en in 2009 was ze in Griekenland. 2019 was een extra bijzonder jaar, waarin het Orkest van Utrecht drie lustrumconcerten gaf ter ere van haar 25 jarig bestaan. Het jaar 2019 werd traditiegetrouw afgesloten met een spetterend kinderconcert (dit keer ‘Sjaak en de bonenstaak’).

2020 beloofde weer een erg muzikaal interessant jaar te worden. Begin maart trad het orkest op tijdens het internationaal comedy festival in Vredenburg. Maar de week erna volgde de lockdown agv de wereldwijde pandemie en kwam het hele orkest ‘on hold’ te staan. Gelukkig zorgde de dirigent voor partijen om virtueel samen 'let's stand together' te spelen. Dit najaar is gelukkig weer de mogelijkheid samen te werken aan het multi-media project rond de Schilderijententoonstelling. Eind november zal dit worden uitgevoerd.

Orkestfoto
Groepsfoto 27 december 2015, fotograaf Wim Zondervan